П’ятниця, 26.04.2024, 18:56 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS


VВерховина - інформаційний портал 

Головна » 2012 » Грудень » 15 » Проведено третє засідання комітету з стратегічного планування економічного розвитку Верховинського району та Рущанської долини (Румунія)
11:51
Проведено третє засідання комітету з стратегічного планування економічного розвитку Верховинського району та Рущанської долини (Румунія)

13 грудня ц.р. в м.Яремче на базі відпочинку «Карпати» відбулося вже третє цього року засідання комітету з стратегічного планування економічного розвитку Верховинського району (Україна) та Рущанської долини (Румунія) організоване громадською організацією «Агентство з розвитку приватної ініціативи» м.Івано-Франківськ, що має на меті відкриття пункту пропуску та будівництва автодороги через румунсько-український державний кордон в межах населених пунктів Шибене (с.Зелене) Верховинського району та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш Румунія. В засіданні комітету вже вкотре взяли участь голова районної ради Ярослав Кікінчук, голова районної державної адміністрації Василь Гондурак, сільський голова с.Зелене Іван Мицканюк, начальник управління Державної казначейської служби в районі Руслан Якуб’як, начальник фінансового управління райдержадміністрації Всеволод Ватаманюк, начальник відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації Олександр Ігнатюк, начальник філії «Верховинський райавтодор» Михайло Павлюк, головний спеціаліст з питань кадрової роботи, правового забезпечення, захисту прав споживачів та поновлення прав реабілітованих виконавчого апарату районної ради Юрій Кікінчук, головних механік філії «Верховинський райавтодор» Микола Жикаляк, головний спеціаліст з питань координації роботи з підготовки та реалізації проектів і програм розвитку місцевого самоврядування виконавчого апарату районної ради Світлана Ілійчук, секретар Голошинської сільської ради Світлана Пилипко та ін. З сусідньої Румунії в засіданні комітету взяли участь керівники органів місцевої влади Марамороського повіту, комуни Поеніле-де-суб-Мунте, представники громадських організацій та малого бізнесу.



На засіданні комітету було презентовано:

·        профілі громад Рущанської долини (Румунія) та Верховинського району;

·        результати дослідження думки підприємців Верховинського району та Рущанської долини (Румунія).

Опитування підприємців та роботодавців Верховинського району Івано-Франківської області (Україна) та Рущанської долини повіту Марамуреш (Румунія) проведене протягом вересня-листопада 2012 року в рамках проекту «Місцевий розвиток та передумови відкриття пункту пропуску та будівництва автодороги через румунсько-український державний кордон в межах населених пунктів Шибене (с.Зелене) Верховинського району Івано-Франківської області та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш Румунія». Метою опитування було отримання об’єктивної інформації стосовно думки та настроїв найбільш активної частини населення прикордонних територій, яка безпосередньо здійснює інвестиції та створює робочі місця. Опитування стосувалось статусу та характеру бізнесу респондентів, їх персоналу, географії підприємницької діяльності адміністративних послуг, що надаються місцевими органами влади, та відносин з владою, середовища для ведення бізнесу, а також перспектив відкриття пункту пропуску на українсько-румунському державному кордоні в межах населених пунктів Шибене (с.Зелене) та Поеніле-де-суб-Мунте.



Загалом по результатам дослідження думки підприємців Верховинського району та Рущанської долини (Румунія) зроблено наступні висновки:

1.      За профілем економічної діяльності респонденти працюють у харчовій, телекомунікаційній, будівельній, лісопереробній промисловості, у сфері торгівлі, консалтингу, туризму, надання послуг мешканцям регіону.

2.      Респонденти мають досить низький рівень експортної орієнтації. Підприємства експортують за кордон всього 15,24% своєї продукції. Найбільшими експортерами є представники лісопереробної та будівельної галузей, що зумовлене, перш за все, гірським розташуванням регіонів.

3.      Загальна кількість працівників на всіх підприємствах-респондентах сьогодні складає 1422, наступного року планується створити ще 42 робочі місця в основному у сферах перевезення пасажирів, консалтингу та утримання доріг.

4.      Серед працівників респондентів переважають чоловіки, лише20% працюючих – жінки. Тільки 11% працюючих – мають вищу освіту.

5.      За даними опитування підприємств рівень задоволення якістю робочої сили є наступним: 12% працівників мають відмінну якість, 66% - добру, 20% - задовільну. 2% працівників (23 особи), відповідно до відповідей підприємств, виконують свою роботу погано. Середня заробітна плата (станом на 2012 рік) досягла позначки 231 Євро на місяць. Її рівень на українських підприємствах (173 Євро) знаходиться на нижчому рівні, ніж на румунських(277 Євро).21 підприємство – респондент відчуває нестачу працівників таких кваліфікацій: інженерів, водіїв, механіків, верстатників, кухарів, кочегарів, барменів, листонош.

6.      Всього три підприємства мають відділи, що займаються науковими розробками (загалом - 11 працівників) і тільки одне підприємство планує в майбутньому створити такий відділ.

7.      44 опитані підприємства розглядають можливість збільшення виробництва продукції (послуг) у Верховинському районі та Рущанській долині повіту Марамуреш, переважно в 2013-2015 роках. Таким чином, у розширення буде інвестовано 870 тисяч Євро, що дасть змогу створити 130 нових робочих місць. За межами цих регіонів планують розширюватися 22 підприємства.

8.      Під час опитування підприємствам було задане питання: які з чинників мають найбільш негативний вплив на розвиток Вашого підприємства? Більшість респондентів виділили такі чинники: внутрішня конкуренція, загальна економічна ситуація, витрати на енергію, матеріали і комплектуючі, застарілі засоби виробництва і віддаленість ринків.

9.      Загалом якість послуг, що надаються органами влади, отримала низьку оцінку ( в середньому 3,18 за 4-бальною шкалою, де 1 – є найвищою, а 4 – найнижчою оцінкою). Підтримка малих і середніх підприємств, утримання доріг, розвиток інфраструктури і освіта найчастіше зазначалися як послуги, що потребують поліпшення.

10.  Найбільше підприємства, які брали участь в опитуванні, задоволені співпрацею з головами районної адміністрації та їх заступниками, районною радою та її депутатами, управлінням економіки. На шляху співпраці з державними органами влади і організаціями виникає багато проблем. Підприємства-респонденти зазначили деякі з них: бюрократія, невпевненість у вирішенні піднятого питання, надто ускладнена дозвільна система, хабарництво, відсутність оперативності, велика кількість податків.

11.  Компанії поділяють думку, що місцева економіка поліпшиться завдяки таким позитивним змінам на місцевому рівні: відкриття пункту пропуску на українсько-румунському кордоні, туризм, інфраструктура для бізнесу, розвиток малих і середніх підприємств.

12.  Респонденти визначили найважливіші галузі економіки для подальшого розвитку Верховинського району та Рущанської долини. Лідерами стали деревообробна промисловість, готельно-ресторанний бізнес, гірськолижні курорти та сільське господарство.

13.  П’ятдесят з 61 підприємства зазначили, що відкриття міжнародного пункту пропуску на українсько-румунському кордоні в Шибеному дуже потрібне і 40 респондентів поділяють думку, що це призведе до покращення роботи підприємств. Сім підприємств зазначили, що їм не потрібний цей пункт пропуску.

14.  П’ятнадцять підприємств впевнені, що відкриття нового пункту пропуску призведе до значного зростання бізнес-клімату у Верховинському районі та Рущанській долині. Інші відповіді були такими: 25 респондентів вважають, що ситуація покращиться, 1 – що погіршиться, 10 – що не вплине, 8 – важко відповісти.

15.  Даючи відповідь на питання про соціальні впливи відкриття міжнародного пункту пропуску (1 бал – найменш суттєві, 5 балів – найбільш суттєві впливи), підприємства-респонденти найвищу оцінку дали пункту «район перестане бути периферією області» (3,92 бали), а найнижчу – збільшенню криміногенної ситуації (1,92 бали).

Під час зустрічі начальник відділу містобудування та архітектури райдержадміністрації Олександр Ігнатюк презентував всім присутнім інвестиційну пропозицію с Красник Верховинського району під назвою «Гірськолижний комплекс «Кринта».



       Крім того було обговорено розробку проекту стратегічного бачення, визначення слабких та сильних сторін місцевої економіки, оцінено можливості та загрози для місцевого економічного розвитку. Наприкінці зустрічі було підведено підсумки та накреслено подальші кроки для роботи та розвитку добросусідських відносин з Румунськими партнерами по проекту «Місцевий розвиток та передумови відкриття пропуску та будівництва автодороги через румунсько-укрїнський кордон в межах населених пунктів Шибене (с.Зелене) Верховинського району Івано-Франківської області та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш Румунія» в рамках Програми транскордонного співробітництва Україна-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013.


Керівники проекту висловлюють вдячність всім представникам підприємств, котрі поділились своїми думками та надали корисну інформацію, а також усім, хто присвятив свій час проведенню опитування.

Категорія: Новини регіону | Переглядів: 2617 | Додав: Tall | Теги: Румунія, Україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Останні новини

Календар

«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Варто залишити чи відмінити перехід на літній та зимовий час?
Всього відповідей: 36

Свята та події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Робота у Верховині

Хмаринка тегів

Карта відвідувачів

Статистика

» Зареєст. на сайті
Всього: 103
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0
» Із них
Адміни сайту: 1
Адміни серверів:
Модераторів: 1
Провірених: 0
Звичайних юзерів: 101
» Із них
Хлопців: 66
Дівчат: 37

Форма входу

Пошук

Соціальні закладки

News

Рекламний блок

Шукалка

Наша кнопка

Верховина - інформаційний портал

Веб-Камера

Випадкове фото

Наші партнери

Допоможімо!

Курси валют

Курси валют

Відлік до подій

.

Новини УНІАН

завантаження...

Гороскоп

Loading...

Анекдот

Випадкова цитата

Цитата від особистість.com.
Шукалка
безкоштовна розкрутка сайту, реєстрація в каталогах Прикарпатcький каталог Сайти Івано-Франківська Білий каталог українських сайтів каталог сайтів Google-Add.com - Открытый Каталог Сайтов Топ Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі