Поїдання насіння допомагає
скоротити ризик смерті від раку грудей на 40%. Такого висновку дійшли
вчені з Онкологічного дослідницького центру в Гейдельберзі (Німеччина).
Корисне не тільки саме насіння, але й продукти харчування, що його
містять, а також пшениця та овочі. Всі вони мають компоненти за назвою
фітоестрогени, найважливішим класом якого є лігнани - група речовин
рослинного походження. Вчені встановили, що ці компоненти здатні
знищувати ракові клітини й запобігати утворенню вторинних пухлин, не
допускаючи росту нових кровоносних судин.
Найбільша
концентрація лігнанів виявлена в насінні. Його можна просто додавати
до різних продуктів, салатів, борошняних виробів. Корисно й змішувати
насіння з йогуртами. Потрапивши в наш організм, фітоестрогени
приєднуються до естрогену, жіночого статевого гормону, стаючи
ефективними протираковими засобами.
Німецькі
вчені аналізували протягом трьох років зразки крові більше 1 тис.
жінок, у яких діагностували рак грудей до настання менопаузи. Особлива
увага приділялася рівню ентеролактона, у який і перетворюються
фітоестрогени, потрапивши в кишечник. Результати досліджень показують,
що жінки з найвищим рівнем ентеролактона мали найменший показник
смертності. Загроза летального результату рака у них скорочувалася на
40% у порівнянні з тими пацієнтками, у яких показник ентеролактона був
на нижчому рівні.