Неділя, 12.05.2024, 00:08 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS


VВерховина - інформаційний портал 

Головна » 2011 » Серпень » 7 » Відбувся семінар "Ефективне ведення гірського сільського господарства на Гуцульщині"
20:18
Відбувся семінар "Ефективне ведення гірського сільського господарства на Гуцульщині"

Верховинський район історично був і залишається етносоціальним центром Гуцульщини. Це єдиний район Івано-Франківської області, що повністю розташований у Карпатській гірській системі. Враховуючи інфраструктуру району та з метою вирішення питань раціональної організації праці місцевого населення в особистих селянських господарствах в гірських умовах Карпат, 29 липня Верховинський районний центр зайнятості провів навчальний семінар з жителями села на тему: „Ефективне ведення гірського сільського господарства на Гуцульщині”.

 В роботі семінару взяв участь старший науковий співробітник філії „Гуцульщина” ННДІУ Іван Михайлович Зеленчук.

 Економічний потенціал Верховинського району представлений в основному підприємствами лісової і деревообробної промисловості. У сільському господарстві району тваринництво є провідною галуззю, а рослинництво має допоміжний характер, через малу площу ріллі. У районі збережено поголів’я великої рогатої худоби. Продовжується робота з розведення племінних овець та коней гуцульської породи. Недостатня розвиненість господарських структур, в умовах гірської місцевості, унеможливлює забезпечення відповідного рівня продуктивності праці та зниження собівартості виробленої продукції як у промисловості, так і в сільському господарстві, порівняно з низинними районами України. У гірських умовах Карпат потрібні значно більші затрати фізичних та інтелектуальних зусиль, фінансово-матеріальних ресурсів.

 В сучасних ринкових умовах України найперспективнішим напрямом розвитку сільського господарства в Українських Карпатах є органічне гірське сільське господарство, яке виробляє екологічно чисту м’ясо-молочну продукцію. Але для того, щоб сільськогосподарська діяльність гуцулів була економічно ефективною і не наносила шкоди природі та екології Українських Карпат, потрібно застосовувати тільки найкращі, випробувані часом,традиційні народні методи господарювання гуцулів, які мають не тільки економічну, але й велику духовно-культурну цінність. Крім того, варто також вивчати і використовувати передовий досвід і технології гірського господарювання горян сусідніх європейських держав регіону Карпатських та Альпійських гір.

 Якщо розглядати перспективу сталого економічного розвитку Гуцульщини, як частини Карпатського регіону України, то образно етноекономіку цього гірського краю можна уявити у вигляді дерев’яної гуцульської хати, що міцно тримається на чотирьох наріжних каменях: гірське лісове господарство, гірське сільське господарство, гуцульські народні промисли та декоративно-ужиткове мистецтво і карпатський гірський зелений туризм. Усі ці основні чотири складові частини етноекономіки Гуцульського краю мають велику національну духовно-культурну цінність і є традиційним джерелом матеріального добробуту українських карпатських горян-гуцулів.

 Семінар закінчився обговоренням даної теми і кожен з учасників мав змогу задати запитання, а також висловити свої враження, внести пропозиції.


Джерело: http://www.firtka.if.ua


Категорія: Новини регіону | Переглядів: 1447 | Додав: Lesterman | Теги: Гуцульщина, регіон, зайнятість, сільське господарство, ліси | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Останні новини

Календар

Наше опитування

Варто залишити чи відмінити перехід на літній та зимовий час?
Всього відповідей: 36

Свята та події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Робота у Верховині

Хмаринка тегів

Карта відвідувачів

Статистика

» Зареєст. на сайті
Всього: 103
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0
» Із них
Адміни сайту: 1
Адміни серверів:
Модераторів: 1
Провірених: 0
Звичайних юзерів: 101
» Із них
Хлопців: 66
Дівчат: 37

Форма входу

Пошук

Соціальні закладки

News

Рекламний блок

Шукалка

Наша кнопка

Верховина - інформаційний портал

Веб-Камера

Випадкове фото

Наші партнери

Допоможімо!

Курси валют

Курси валют

Відлік до подій

.

Новини УНІАН

завантаження...

Гороскоп

Loading...

Анекдот

Випадкова цитата

Цитата від особистість.com.
Шукалка
безкоштовна розкрутка сайту, реєстрація в каталогах Прикарпатcький каталог Сайти Івано-Франківська Білий каталог українських сайтів каталог сайтів Google-Add.com - Открытый Каталог Сайтов Топ Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі