Субота, 18.05.2024, 14:33 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS


VВерховина - інформаційний портал 

Головна » 2011 » Квітень » 3 » Скрипку кинули на дорозі. Репортаж "Галичини"
14:36
Скрипку кинули на дорозі. Репортаж "Галичини"

Леся ТУГАЙ

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/publication/verhovynska/ua/2681/image006.jpg

Іван Франко, перебуваючи в гуцульському селі Криворівні з 1901 по 1914 роки,  зупинявся в будинку місцевого різьбяра Василя Якіб’юка. До Франка туди приїздили видатні особистості того часу. З 1953 р. у ньому працює музей. За останні 20 років очі зловмисників сюди не заглядали, та наприкінці березня в селі трапилася надзвичайна подія — знаний і за межами України музей вперше обікрали.

Іван Франко відпочивав у Криворівні переважно в літні місяці, приймаючи там Лесю Українку, Гната Хоткевича, Михайла Коцюбинського, Олександра Олеся, Антіна Крушельницького, Михайла Грушевського, Володимира Гнатюка, Володимира Шухевича, Івана Труша, приїздив на Гуцульщину також польський письменник Станіслав Вінценз.


Експозиція музею розташована в п’яти кімнатах. Привертають увагу численні книжки, а також лавка, на котрій сиділи Франкові імениті гості, годинник, що висів у його кімнаті, використовуваний у зйомках фільму «Тіні забутих предків» стіл.   Найоригінальнішим експонатом є, напевно, тогочасний міксер, значно більший за сучасний та повністю зроблений з дерева. Серед експонатів музею в Криворівні є й гуцульська піч, оздоблена кахлями роботи відомого майстра кераміки Олекси Бахматюка.


За словами завідувачки музею Ганни Луцюк, злодії просто вибили вікно і проникли в приміщення музею. Зникли автентичні речі, зокрема гуцульські цимбали, котрим більше ста років, бесаги, скрипка, виготовлені майстрами, сучасниками Франка, а також сідло, постоли і давня хустка. Всі експонати музею мають історичну й мистецьку цінність. Незрозуміло чому, але зловмисники позбулися одного з експонатів — вони кинули скрипку на дорозі. З каси також зникла невелика сума грошей.


Правоохоронці прибули на виклик оперативно, сьогодні вони вже напали на слід викрадачів і запевняють, що повернуть найцінніші експонати Франкового музею. Як каже Ганна Луцюк, музей не мав ні сигналізації, ні ррат на вікнах. Їх лише недавно почали встановлювати. Тепер працівники довше затримуються на роботі, щоб захистити незахищений музей, бо хоч, за їхніми словами, сьогодні в музеї не залишилося цінних автентичних речей, котрі дорого коштують на чорному ринку, однак відомо, що там зберігаються ліжко, на якому спав Франко, крісло-розкладачка, на котрій відпочивав Коцюбинський, столик, топірець-бартка, годинник, що їх Франкові подарував господар дому В. Якіб’юк.

Р. S. Як повідомили в ЦГЗ УМВС в області, особу зловмисника, якого підозрюють у цій крадіжці, встановлено. Він не місцевий. Наразі встановлюють місце його перебування.

Джерело: "Галичина"

Категорія: Новини регіону | Переглядів: 570 | Додав: Tall | Теги: Криворівня, Музей, Франко | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Останні новини

Календар

Наше опитування

Яке ваше ставлення до будівництва міні-гес на р.Чорний Черемош та інших гірських ріках
Всього відповідей: 76

Свята та події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Робота у Верховині

Хмаринка тегів

Карта відвідувачів

Статистика

» Зареєст. на сайті
Всього: 103
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0
» Із них
Адміни сайту: 1
Адміни серверів:
Модераторів: 1
Провірених: 0
Звичайних юзерів: 101
» Із них
Хлопців: 66
Дівчат: 37

Форма входу

Пошук

Соціальні закладки

News

Рекламний блок

Шукалка

Наша кнопка

Верховина - інформаційний портал

Веб-Камера

Випадкове фото

Наші партнери

Допоможімо!

Курси валют

Курси валют

Відлік до подій

.

Новини УНІАН

завантаження...

Гороскоп

Loading...

Анекдот

Випадкова цитата

Цитата від особистість.com.
Шукалка
безкоштовна розкрутка сайту, реєстрація в каталогах Прикарпатcький каталог Сайти Івано-Франківська Білий каталог українських сайтів каталог сайтів Google-Add.com - Открытый Каталог Сайтов Топ Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі