П’ятниця, 19.04.2024, 03:08 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS


VВерховина - інформаційний портал 

Головна » 2010 » Жовтень » 28 » Скандал з бюлетенями на Івано-Франківщині
20:04
Скандал з бюлетенями на Івано-Франківщині
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/c/cf/%D0%91%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-2009.pngВ івано-франківській друкарні «Кубекс» виявлено понад 200 тисяч виборчих бюлетенів, які могли стати, так би мовити, «підкидними» 31 жовтня.

Учора цей скандальний прецедент був предметом розгляду на 43-й, позачерговій, сесії обласної ради. Голова ОВК Олег Пилип’юк, якому першому надали слово, намагався переконати присутніх у сесійній залі в тому, що «додаткові бюлетені — це технічний брак, який негайно був знищений». Ситуація, мовляв, виникла через те, що граматично неправильно оформили документи самі ж суб’єкти виборчого процесу, які передали  їх через електронні носії. Конкретно: було допущено помилки у прізвищах двох кандидатів у депутати, і члени комісії виявили їх під час перевірки буквально перед відправкою бюлетенів на виборчі дільниці.

Такої ж версії — що бюлетені не були липовими, а звичайним «технічним і технологічним браком» — дотримувалися прокурор області Микола Гошовський та начальник УМВС в області Василь Варцаба. Перший з них ухилявся від конкретних відповідей на запитання депутатів, посилаючись на те, що наразі перевірку ведуть незалежні фахівці і він не може дати правової оцінки допущеним порушенням. Стосовно ж нагадування про прокурорський нагляд за виборчим процесом, то М. Гошовський прикрився чинним законодавством, яке не передбачає таких повноважень щодо його служби. На те у нас є міліція.
А як насправді забезпечує законність під час виборчого процесу ця силова структура, розповів сам її чільник в області Василь Варцаба. Відповідаючи на запитання депутата Р. Марцінківа, чому чергові міліціонери закривали очі на присутність сторонніх людей у друкарні «Кубекс», він сказав таке:

— Це були люди, які працюють на громадських засадах...

Зала зреагувала на ці слова сміхом та оплесками, а депутат Ігор Гаврилюк трохи пізніше дозволив собі дотепну репліку:

— Складається враження, що ви теж працюєте на громадських засадах. Як можна було не зреагувати на те, що до виборчого процесу в друкарні залучено нелегалів?!

Що насправді сталося в друкарні із сумнівною, як стверджували депутати, репутацією («Кубекс» не має ліцензії на виробництво поліграфічної продукції, буквально за два-три місяці до початку виробничого процесу за загадкових обставин обновив матеріальну базу і т. п.), розповіли народні депутати України, які першими зреагували на тривожний сигнал про виготовлення в цій друкарні фальшивих бюлетенів (подаємо фрагментарно).

Дмитро Шлемко:


— Процес фальшування був запрограмований заздалегідь. Ще тоді, коли віддали перевагу  нікому не відомій друкарні, яка, до речі, не сама виготовляла зайві бюлетені, а підпорядкована їй друкарня «Мастак» (директор п. Кубійович)... Ми звірили порізані бюлетені з упакованими до відправки, і з’ясувалося, що вони ідентичні — ні помилок у прізвищах, ні зайвої коми не знайшли. Знищили, по суті, зайві бюлетені, щоб приховати фальсифікацію. Виявлено також частину бюлетенів, призначених для міської виборчої комісії... Це був явно політичний акт, а не технічний.

Зіновій Шкутяк:


— Я був очевидцем того, що сталося ввечері 25 жовтня. і теж дивувався, що поспішно було знищено таку велику кількість бюлетенів — насправді зайвих, а не бракованих. Це, на мою думку, результат халатно-злочинного ставлення ОВК до виконання своїх обов’язків. Вибір друкарні — це на совісті частини тих членів комісії, котрі голосували за «Кубекс». ЦВК допустила явну помилку, замінивши досвідченого екс-голову комісії Василя Аронця на «регіонала» Олега Пилип’юка...

Роман Ткач:


— Умовно допускаю, що в разі перемоги на виборах 31 жовтня кандидатів у депутати від «Нашої України» та «Батьківщини» нас би обов’язково звинуватили у фальсифікаціях. Наші опоненти пішли блудом, діють окупаційними методами. Я переконаний: галичани ще не забули Майдану і зможуть зробити правильний вибір. Не зверненнями захищаймося, а переконаннями тих, хто має прийти на виборчі дільниці.

Василь Чуднов:

— Якщо в області є політична сила, яка найбільше стурбована фактами фальсифікації, то це Партія регіонів... (У залі — сміх, оплески).

Своє обурення з приводу скандального прецеденту висловили депутати О. Сич, Р. Постолянюк, О. Левицький, Р. Марцінків, Ю. Романюк, З. Остап’як, Н. Мельник, О. Бабій — усього близько 20 осіб. Зреагував на «сумний факт» і голова ОДА Михайло Вишиванюк, який все-таки попросив дочекатися результатів перевірки силовиками, жартома подякував своєму суперникові по Коломийському ВО  № 52 Ю. Романюку за те, що виявив на цьому окрузі лише 258 зайвих бюлетенів, і заявив перед колегами  (у відповідь на одну з реплік), що він — «націоналіст по крові».

Усі 68 депутатів, що брали участь в роботі позачергової сесії, проголосували за звернення, яке публікуємо. Пропозиція З. Бойчука висловити недовіру прокуророві області М. Гошовському дістала підтримку лише 31 депутата.

 

Проголосували за рішення
«Про факти порушень в області чинного виборчого законодавства»

Депутатська фракція
«Наша Україна»

П. Андрусяк, О. Бабій, Г. Беляшова, З. Береговський, М. Білінська, О. Бубен, З. Васильків, В. Волошинський, М. Габорак, І. Гаврилюк, Г. Горбаль, О. Дзеса, Я. Єфімчук, Б. Заріцький, В. Ковальчук, І. Куриляк, Р. Марцінків, В. Матійчик,
Н. Мельник, І. Олійник, І. Оробець,  М. Павлюк, Я. Паньків, В. Перевізник, М. Полицький, І. Попович, Р. Постолянюк, В. Пушкар, Б. Романчук, А. Романюк, П. Семанюк, В. Тимків, В. Тисяк, В. Федорак, Р. Шевчук, І. Шовковий,
В. Шувальський, І. Шумега, І. Яківчук.

Депутатська фракція
«Блок Юлії Тимошенко»

В. Бежук, З. Бойчук, В. Брус, В. Будз, М. Зелінський, П. Книшук, О. Кравець, М. Кузьма, О. Левицький, З. Остап’як, Ю. Романюк, А. Сава, А. Троценко,
Т. Хованець.

Депутатська фракція Української народної партії

Р. Білик, З. Болюк, В. Головчак,  Б. Остафійчук, М. Семенюк, Р. Струтинський, Т. Яворський.

Депутатська фракція «Національний вибір»

Б. Борович, Р. Держипільський,  Д. Дзвінчук, В. Костючик, О. Мечева, О. Сич.

Депутатська фракція «Відродження Прикарпаття»


Джерело: http://galtv.if.ua/  http://news.if.ua/

Категорія: Новини регіону | Переглядів: 863 | Додав: Tall | Теги: бюлетені фальсифікація | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Останні новини

Календар

«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наше опитування

Варто залишити чи відмінити перехід на літній та зимовий час?
Всього відповідей: 36

Свята та події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Робота у Верховині

Хмаринка тегів

Карта відвідувачів

Статистика

» Зареєст. на сайті
Всього: 103
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0
» Із них
Адміни сайту: 1
Адміни серверів:
Модераторів: 1
Провірених: 0
Звичайних юзерів: 101
» Із них
Хлопців: 66
Дівчат: 37

Форма входу

Пошук

Соціальні закладки

News

Рекламний блок

Шукалка

Наша кнопка

Верховина - інформаційний портал

Веб-Камера

Випадкове фото

Наші партнери

Допоможімо!

Курси валют

Курси валют

Відлік до подій

.

Новини УНІАН

завантаження...

Гороскоп

Loading...

Анекдот

Випадкова цитата

Цитата від особистість.com.
Шукалка
безкоштовна розкрутка сайту, реєстрація в каталогах Прикарпатcький каталог Сайти Івано-Франківська Білий каталог українських сайтів каталог сайтів Google-Add.com - Открытый Каталог Сайтов Топ Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі