Четвер, 25.04.2024, 21:28 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS


VВерховина - інформаційний портал 

Головна » 2012 » Липень » 11 » На Івано-Франківщині пройшов фестиваль гуцульського вбрання
11:04
На Івано-Франківщині пройшов фестиваль гуцульського вбрання

У Косові відбувся ІІ фестиваль «Лудинє-фест» 2012. Впродовж двох днів косівчани та гості міста мали змогу пізнати традиції та обряди побуту гуцулів, переглянути колекції весільного та святкового вбрання сучасних українських модельєрів, стати учасниками весільних обрядів,насолодитися українською музикою з гуцульськими мотивами та скоштувати традиційні страви.

Організаторами фестивалю виступили міська та районні ради, туристична асоціація "Гуцулія. Святкування розпочалося з святкової служби Божої у церкві Івана Христителя з нагоди храмового свята та відзначення 100-ліття церкви у м. Косові.

Вся творча програма відбувалася біля готелю-ресторану «Водограй»,який щедро надали для святкування власники Ігор та Лілія Хом'яки. Лейтмотивом фестивалю "Людинє "було гуцульське весілля,обряди, які демонстрували учасники - народні фольклорні колективи сіл Черганівки, Великого Ключева та Космача.

У рамках фестивалю пройшли : -майстер-класи, під час яких глядачі побачили як виготовляють традиційні вироби з сиру; навчилися створювати ляльку-мотанку; побачили як традиційно пов’язували хустки та перемітки; спробували власноруч зробити весільний вінок. -покази давнього одягу представниками гуцульських сіл, колекції одягу подружжя Струтинських, молодіжне дефіле одягу з фольклорними елементами, конкурс на кращий одяг в номінаціях «Газда і газдиня», «Легінь і дівка», «Князь і княгиня», «Гуцульська дітвора» за участю студентів та викладачів Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. -покази весільного та святкового вбрання з колекцій сучасних українських модельєрів ( роботи молодих модельєрів з мистецьких закладів України (Мукачева,Львова,Чернівець,Одеси,Києва), весільні моделі приватних салонів одягу, колекції одягу з етнічними мотивами); -виставки та продаж творів відомих майстрів / традиційна та сучасна косівська кераміка, художні вироби з дерева, мосяжні вироби народного та професійного ткацтва, художні вишивки.

Цікавою родзинкою фестивалю стала виставка старовинних весільних рушників,які можна було за бажанням придбати. Гості дійства мали нагоду спробувати традиційні гуцульські страви, розучити гуцульські танці під супровід троїстих музик, взяти участь в забавах. А ті хто були на «Лудинє-фест» в оригінальному чи давньому народному вбранні взяли участь у конкурсній програмі.

Також в рамках фестивалю відбулася етно-вечірка (майже весільна забава) у супроводі троїстих музик під керівництвом Валєри Бесараба, дотепними співанками Дмитра з Ясенова, традиційними весільнии гуцульськими танцями. Фестиваль увібрав кращі здобутки Гуцульщини, демонстрував справжні традиції місцевого населення. Свій побут,ремесло, культуру, гостинність фольклорні горянці відобразили в обрядах, одязі та в музичному виконанні,намагаючись відтворити ,примножити нетлінну скарбницю народної творчості в якій зібрана мудрість багатьох поколінь.

 

Довідково:  

Назва "людинє" гоцульською означає одяг, вбрання.


Агенція новин Фirtka.if.ua
Категорія: Новини регіону | Переглядів: 741 | Додав: Tall | Теги: людинє, Косів | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Останні новини

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Яке ваше ставлення до будівництва міні-гес на р.Чорний Черемош та інших гірських ріках
Всього відповідей: 76

Свята та події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Робота у Верховині

Хмаринка тегів

Карта відвідувачів

Статистика

» Зареєст. на сайті
Всього: 103
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0
» Із них
Адміни сайту: 1
Адміни серверів:
Модераторів: 1
Провірених: 0
Звичайних юзерів: 101
» Із них
Хлопців: 66
Дівчат: 37

Форма входу

Пошук

Соціальні закладки

News

Рекламний блок

Шукалка

Наша кнопка

Верховина - інформаційний портал

Веб-Камера

Випадкове фото

Наші партнери

Допоможімо!

Курси валют

Курси валют

Відлік до подій

.

Новини УНІАН

завантаження...

Гороскоп

Loading...

Анекдот

Випадкова цитата

Цитата від особистість.com.
Шукалка
безкоштовна розкрутка сайту, реєстрація в каталогах Прикарпатcький каталог Сайти Івано-Франківська Білий каталог українських сайтів каталог сайтів Google-Add.com - Открытый Каталог Сайтов Топ Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі