Субота, 20.04.2024, 11:50 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS


VВерховина - інформаційний портал 

Головна » 2009 » Липень » 22 » Біля підніжжя Говерли "молодорухівці" провели перший фестиваль борщу
23:51
Біля підніжжя Говерли "молодорухівці" провели перший фестиваль борщу
Автор Ірина Кічула   
Понеділок, 20 липня 2009 23:30
Протягом трьох днів, з 17 по 19 липня, неподалік підніжжя Говерли тривав молодіжний патріотичний табір «Говерла-2009: творимо безпечну Україну разом», присвячений видатним віхам історії Української держави, зокрема 19-й річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України, 20-річчю Народного руху України, 70-річчю Карпатської України та 350-річчю Конотопської битви. 
Захід, що зібрав понад 500 учасників – членів «Молодого Народного Руху» з різних областей України, мав на меті не лише нагадати молоді про героїчні сторінки нашої історії, але й згуртувати її навколо єдиної національної ідеї – сильної суверенної та незалежної процвітаючої Української держави, безпека та благополуччя якої сьогодні в руках кожного українця.  Говорячи про безпеку, голова Народного руху України, голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк вкотре наголосив на ролі Північно-Атлантичного Альянсу в питанні колективної безпеки країн-членів НАТО: «Практика розвитку європейських країн свідчить про те, що найефективнішим засобом європейської безпеки є колективна безпека, яку уособлює найбільш успішна інституція – ОПАД – Організація Північно-Атлантичного Договору або англійська абревіатура НАТО». Також він додав, що сьогодні НАТО залишається єдиною системою колективної безпеки, що базується на спільних цінностях і стандартах: «Напад на будь-якого члена НАТО є нападом на все НАТО. І відповідно до ст. 5 Вашингтонського договору всі країни-члени Альянсу мають одразу стати на оборону держави, що стала жертвою агресії», - зазначив Б. Тарасюк. Серед інших викликів НАТО він також назвав боротьбу з тероризмом, контрабандою зброї та наркотиків тощо. 
Торкнувшись подій 20-річної давнини, часу становлення Української незалежної суверенної держави, ролі Народного руху України в тих подіях, пан Тарасюк не оминув увагою й іншу важливу дату у вітчизняній історії. «Приємно відзначити, що нинішнє таборування «молодорухівців» відбувається в славну річницю української звитяги: маю на увазі 350-ліття перемоги під Конотопом українських козаків на чолі з гетьманом України Іваном Виговським. Це славна дата, яку ми повинні пам’ятати, на якій повинні виховуватись та готуватись до нових перемог», - зазначив головний «рухівець» України. 
«Найбільшою перемогою нашої новітньої історії стала, без сумніву, незалежність нашої держави, якій передувала підписана 16 липня 1990 року Декларація про державний суверенітет України», - зазначив колишній політв’язень, видатний громадський та політичний діяч Богдан Горинь. Великою заслугою у цьому він вбачає діяльність патріотів-шістдесятників, діяльність Гельсінської спілки, створення та активну діяльність Народного руху України за перебудову, які й привели до подій 24 серпня 1991 року. Відзначивши особливою увагою легендарного лідера НРУ В’ячеслава Чорновола, пан Горинь назвав його кращим стратегом і тактиком серед тієї великої плеяди патріотів, який відчув, що має діяти словом.
Аналізуючи сучасний стан думки і слова в Україні, Богдан Горинь охарактеризував його «повінню демократії», порівнявши з дощем, який у великих кількостях спричиняє повені й несе загрозу суспільству.
Окрім історичних екскурсів у минуле на молодь чекали й заходи спортивно-розважального характеру. Вперше за всю традицію «Говерли» організатори влаштували фестиваль борщу, в якому за звання кращих кухарів змагалися дві команди. Їх завданням було зварити борщ у столітрових казанах, засервірувати стіл та запропонувати все це на осуд суддів, які виступили у ролі дегустаторів. Опісля оцінки журі двома стами літрами борщу почастували й решту учасників табору, після чого одноголосно було прийнято рішення про запровадження у майбутньому цієї «смачної» традиції.
Серед інших заходів також мав місце футбольний турнір, участь у якому взяли й дві жіночі команди, відеопрезентація обласних та районних осередків «Молодого Народного Руху», різноманітні дискусії на політичну та соціальну тематику, нагородження грамотами та подяками кращих активістів МНР, святкова ватра з українськими піснями й танцями і, врешті-решт, сходження на найвищу вершину Карпат, яким і завершилось таборування «Говерла-2009: творимо безпечну Україну разом».
До участі у цьогорічному заході вперше долучилося й вітчизняне оборонне відомство, яке забезпечило учасникам табору польову кухню. 
На території таборування впродовж трьох днів діяла заборона на вживання алкоголю та тютюну. Місце таборування учасники «Говерли-2009» покинули лише після прибирання території наметового містечка.


http://molod.lviv.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=54:2009-07-21-11-55-36&catid=1:2008-
12-09-22-30-54&Itemid=7

Категорія: Новини регіону | Переглядів: 1466 | Додав: Tall | Теги: http://molod.lviv.ua/index.php?opti | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Останні новини

Календар

«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наше опитування

Варто залишити чи відмінити перехід на літній та зимовий час?
Всього відповідей: 36

Свята та події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Робота у Верховині

Хмаринка тегів

Карта відвідувачів

Статистика

» Зареєст. на сайті
Всього: 103
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0
» Із них
Адміни сайту: 1
Адміни серверів:
Модераторів: 1
Провірених: 0
Звичайних юзерів: 101
» Із них
Хлопців: 66
Дівчат: 37

Форма входу

Пошук

Соціальні закладки

News

Рекламний блок

Шукалка

Наша кнопка

Верховина - інформаційний портал

Веб-Камера

Випадкове фото

Наші партнери

Допоможімо!

Курси валют

Курси валют

Відлік до подій

.

Новини УНІАН

завантаження...

Гороскоп

Loading...

Анекдот

Випадкова цитата

Цитата від особистість.com.
Шукалка
безкоштовна розкрутка сайту, реєстрація в каталогах Прикарпатcький каталог Сайти Івано-Франківська Білий каталог українських сайтів каталог сайтів Google-Add.com - Открытый Каталог Сайтов Топ Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі