Четвер, 28.03.2024, 11:47 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
RSS


VВерховина - інформаційний портал 

Головна » 2009 » Червень » 7 » Зелені свята
11:54
Зелені свята
Зелені свята – дуже давнє народне дохристиянське свято, яке символізує остаточний прихід літа. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу. В основі Зелених свят тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю.

читати статтю http://verhovyna-forum.at.ua/publ/1-1-0-2
Категорія: Новини \Порталу/ | Переглядів: 1120 | Додав: Tall | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 2
1 Lesterman  
1
Церковне письмо гласить, що на п'ятдесятий день по Великодню зійшов св. Дух на Апостолів, що зібралися на роду в будинку у Єрусалимі. Кімната, де вони сиділи, була прикрашена зеленню, бо на цей день випадав ізраїльський празник в пам'ять 50-го дня визволення від єгипетської неволі. Св. Дух об'явився Апостолам у вигляді вогнених язиків і осінив їх. Всі вони пройнялися до кінця Христовою вірою і понесли її в народ.
Цей празник урочисто відзначає церква і в неділю, і в понеділок, долучивши до нього свято Пресвятої Тройці.Таким чином, у церковному календарі цей празник, який урядом України також визнано святковим, має довгу назву: ДЕНЬ СВ. ТРОЙЦІ, П'ЯТИДЕСЯТНИЦЯ, СОШЕСТЯ СВ. ДУХА (його народна назва — Зелені свята)
Звичай прикрашати на Зелені Свята будівлі зеленню (маювати) має як церковне, так і народне пояснення. Про церковне вже сказано, а от народне має глибокі язичеські корені. У людській уяві це було свято початку літа. Колись давно наші предки готувалися до Зелених Свят цілий тиждень, який називався «зеленим», «клечальним» або «русальним». У суботу люди «маювали» («клечали») хати зеленню клена, ясена з тим, щоб одігнати відьом від дому. Долівки у хатах і храмах застеляли пахучими травами, на Галичині «пахнючим очеретом» (татар-зіллям). Напередодні люди зажинали перші колоски на полі, сіно на сінокосах і приносили його у свій храм жертву. От чому на Божого Тіла, празник св. Євхаристії, у церквах і нині освячують віночки останнього весняного зілля, що служить ліком і людям, і живності.
Увесь тиждень перед Зеленими Святами виходять з річок русалки, бігають по полях, гойдаються на гіллі дерев, плавають у воді при місячному сяйві. Кого в той час вони впіймають — залоскочуть до смерті. Русалки і лісові мавки – це душі утоплених дівчат, і дітей, що народилися мертвими чи померли нехрещеними. Щоб захиститися від русалок, люди носять зі собою полин, якого ті бояться. Полином також маювали ворота і хвіртки. У ці дні дівчата ходять у поле і на річку, а також до лісу лише гуртом, і ніхто в той час в річках не купається. Котра, дівчина викупається вдома у любистку, то ніякі русалки їй не страшні. Вони бояться цього запаху. Найбільший розгул русалок і мавок випадає на зелений четвер, який називається «русалчин і мавчин великдень» або «русалі». Щоб задобрити русалок, жінки в цей день не працюють, по воду ходять лише з полином, навіть у криниці його накидають. Увесь тиждень, дівчата співають русальні пісні, яких до наших днів дійшло дуже мало.
Понеділок по Зелених Святах – свято русалок: вони виходять з води, а мавки з лісу і дивляться, як їх шанують люди. Тому в той день колись ніхто не працював. Якби хто наважився в той день прати чи жати сіно, то це мало би погано закінчитися для нього. Господині колись у цей день поливали молоком дорогу, якою ходила у поле худоба, а на межі поля господар залишав по шматку хліба для русалок, щоб не витолочили жита. Після обіду на заході сонця люди збиралися на березі річки чи ставу, лісу чи гаю і святкували «проводи русалі». Жінки несли букети з різних трав, дівчата віночки з любистку і полину і осипали їх пелюстками та листочками воду чи траву коло лісу. Це закривало русалкам дорогу до села, і вони засинали до наступного року.

happy

2 Tall  
1
дякую за розширену цікаву розширену інформацію biggrin

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Останні новини

Календар

«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Наше опитування

Варто залишити чи відмінити перехід на літній та зимовий час?
Всього відповідей: 36

Свята та події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Робота у Верховині

Хмаринка тегів

Карта відвідувачів

Статистика

» Зареєст. на сайті
Всього: 103
Нових за місяць: 0
Нових за тиждень: 0
Нових вчора: 0
Нових сьогодні: 0
» Із них
Адміни сайту: 1
Адміни серверів:
Модераторів: 1
Провірених: 0
Звичайних юзерів: 101
» Із них
Хлопців: 66
Дівчат: 37

Форма входу

Пошук

Соціальні закладки

News

Рекламний блок

Шукалка

Наша кнопка

Верховина - інформаційний портал

Веб-Камера

Випадкове фото

Наші партнери

Допоможімо!

Курси валют

Курси валют

Відлік до подій

.

Новини УНІАН

завантаження...

Гороскоп

Loading...

Анекдот

Випадкова цитата

Цитата від особистість.com.
Шукалка
безкоштовна розкрутка сайту, реєстрація в каталогах Прикарпатcький каталог Сайти Івано-Франківська Білий каталог українських сайтів каталог сайтів Google-Add.com - Открытый Каталог Сайтов Топ Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі